Mój sprawdzony przepis



To moje ulubione świąteczne danie. Warto poszukać dobrej kapusty kiszonej – robionej bez octu i konserwantów. Dobra kapusta powinna być prawie biała i lekko kwaśna. Czerwona fasola – oczywiście suszona. Wieczorem wsyp fasolę do szklanej miski i zalej zimną wodą, zostaw do następnego dnia.
(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody
(Z) Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do wody. Dodaj też suszone
grzyby.
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, majeranek i lubczyk
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i opłukaną, odsączoną z wody fasolę
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki, drobno pokrojonego pomidora i kapustę
kiszoną
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody.
Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę
(Z) Dodaj śliwki pokrojone w paski i z grubsza posiekane migdały
Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 30 minut – aż fasola będzie miękka.
To danie najlepiej smakuje drugiego i trzeciego dnia, kiedy kapusta przegryzie się z
pozostałymi smakami.











Absolutnie , nieziemsko wyśmienita kapustka . Uwielbiam, polecam i cieszę się, że trafiłam na te i inne pani przepisy. Trafiają do żołądka, serca i w ogóle są przeeeepyszne.
Muszę kiedyś zrobić. Wygląda świetnie i zdrowo. 🙂
Czy fasolkę gotujemy do miękkości przed dodaniem do kapusty czy ją dodajemy jedynie namoczoną?
Dodajemy namoczoną 🙂
dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Musze spróbować! Wygląda pysznie.