Pieczona dynia w oliwie i ziołach z kaszą quinoa

Mój sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 2

SKŁADNIKI

  • 10 łyżek kaszy quinoa
  • pół dyni
  • kubek najmniejszych brukselek
  • kilka małych marchewek
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oregano
  • pół łyżeczki soli + ćwierć łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

 

Kaszę opłucz, wrzuć do wrzątku z ćwierć łyżeczki soli. Gotuj najpierw na dość dużym ogniu bez przykrycia, żeby odparowała większość wody (ok. 8 minut). Wtedy zmniejsza gaz do minimum, przykryj garnek i gotuj pod przykrywką jeszcze przez ok. 10 minut.

Dynię umyj, obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.

Brukselkę umyj, oderwij zewnętrzne zmęczone listki, podetnij pieniek.

Marchewki wyszoruj szczotką, przekrój wzdłuż na pół.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż dynie, brukselkę i marchewki do blachy, polej oliwą, posyp przyprawami, wymieszaj.

Wstaw go piekarnika. Piecz w funkcji grilla w temp. 190 stopni przez 25-30 minut, zamieszaj w trakcie pieczenia.

Podawaj z kaszą quinoa.

Udostępnij na Facebooku!

2 komentarze

Skomentuj BuczkowskiAnuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *