Zupa pomidorowa ze szparagami

Mój sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 4

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 łyżki suszonej ciecierzycy
  • 4 łyżki czerwonej fasoli
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • ¼ kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 1 pomidor
  • 1 słoik domowego koncentratu pomidorowego (330 g)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej

PRZYGOTOWANIE

Bardzo dobra, szybka, zdrowa i sycąca zupa, idealna na wiosenny dzień.

 

Ciecierzycę i fasolę zalej dużą ilością wody, zostaw na noc do namoczenia.

 

(O) W garnku zagotuj około dwóch litrów wody

(Z) Dodaj marchewki pokrojone w plasterki, ziemniaki pokrojone w kostkę i cienko pokrojoną kapustę

Wymieszaj, gotuj przez chwilę

(M) Dodaj curry, garam masala, kmin rzymski, cząber, pieprz, kozieradkę i oregano

Wymieszaj, gotuj przez chwilę

(W) Dodaj sól oraz soczewicę. Ciecierzycę i fasolę odsącz, opłucz, dodaj do garnka

Wymieszaj, gotuj przez chwilę

(D) Dodaj dość drobno pokrojonego pomidora i koncentrat pomidorowy

Wymieszaj, gotuj przez chwilę

(O) Dodaj kurkumę

Wymieszaj, gotuj przez chwilę

(Z) Szparagi umyj, obierz ze skórki dolne połowy (górna część szparagów będzie miękka i delikatna nawet ze skórką). Pokrój szparagi na 2-4-centymetrowe kawałki, dodaj do garnka

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Świetnie smakuje z kaszą jaglaną, smacznego!

 

PS Danie jest ugotowane zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian.

Udostępnij na Facebooku!

Jeden komentarz

  1. przepyszna ta zupa, całej mojej rodzinie bardzo zasmakowała. Dziękuję za ten przepis 🙂
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *