Archiwa Przepisy

Zupa z cukinią

Aromatyczny wiosenny por w towarzystwie panien marchewek i panów ziemniaczków – kulinarny spacer na początek maja. (O) Do dużego garnka wlej około dwóch litrów gorącej wody. (Z) Cukinię razem ze skórką zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Marchewkę, pietruszkę i…

Dowiedz się więcejZupa z cukinią

Cudne zielone pole

Orzeźwiająca, pyszna, lekka sałata pełna aromatu świeżej wiosennej łąki. Sałatę umyj, otrząśnij z wody, pokrój w paski. Ogórki małosolne pokrój w cienkie plasterki. Awokado rozkrój wzdłuż na dwie połowy, wyjmij łyżką z łupiny, usuń pestkę. Miąższ pokrój w kostkę. Dodaj…

Dowiedz się więcejCudne zielone pole

Domowy humus

Kremowy, lekki, puszysty, do wszystkiego pasujący – humus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, pasty tahini i odrobiny soli. Oto mój sprawdzony przepis. Ciecierzycę wypłucz, zalej dużą ilością wody i zostaw na noc do namoczenia. Rano…

Dowiedz się więcejDomowy humus

Pasta z awokado i ziół

Pyszna, łatwa do zrobienia pasta do chleba. Najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie 🙂 Dojrzałe, miękkie awokado ma kremową konsystencję. Wyjmij łyżeczką awokado z łupiny, przełóż do miseczki. Całe gałązki kolendry i listki natki pietruszki opłucz, drobno posiekaj, dodaj…

Dowiedz się więcejPasta z awokado i ziół