Mój sprawdzony przepis



To jest mój ulubiony chleb, którego przepis dopracowywałam przez kilka lat. Próbowałam różnych rodzajów mąki i różnych dodatków w różnych ilościach i proporcjach, aż w końcu powstał przepis idealny. Piekę go raz w tygodniu, jest świetny także w postaci grzanek. Zimą warto postawić zakwas i chleb do wyrośnięcia na kaloryferze 😊
W dużej misce wymieszaj łyżką mąkę z zakwasem, stopniowo dodając wody. Różne mąki mają różną wilgotność, więc ilość wody potrzebnej do zrobienia ciasta może się różnić.
Dodaj sól, czarnuszkę, pokrojone orzechy i śliwki, wymieszaj. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję miękką, wilgotną.
Szklaną foremkę keksową (30 x 11 x 7.5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto do foremki łyżką, piecz w temperaturze ok. 195 stopni przez 53 minuty. Po upieczeniu odczekaj kilka minut, a następnie lekko uchyl piekarnik, żeby chleb wystygł.













Dziękuje za przepisy. Lubię takie bogate, rozgrzewające jesienne zupy.
dzięki z żółte kartki... One często porządkują moje myśli i emocje. Bądź zdrowa i podróżuj kiedy czujesz taką potrzebę. Pozdrawiam…
Dziękuję za przypomnienie co w życiu jest ważne...Tak niewiele ,a często o tym zapominamy... Przytulam!
Dzień dobry! Bardzo interesująca wycieczka. Wróciliśmy z mężem w kwietniu z Ameryki środkowej (3tyg. 8 krajów ) było super ale…
Dzień dobry Dziękuję 🌼 serdecznie 🌼za przesłane przepisy Pozdrawiam