Mój sprawdzony przepis



Oto najprostszy przepis na zrobienie zakwasu do chleba: 2 łyżki żytniej, pełnoziarnistej, najlepiej ekologicznej mąki wymieszaj z niewielką ilością wody, tak aby powstała pasta. Przykryj lekka ściereczką, zostaw na 24 godziny. Następnego dnia zrób tak samo: 2 łyżki żytniej mąki wymieszaj z niewielką ilością wody, tak aby powstała pasta, zostaw na 24 godziny. Trzeciego dnia zrób tak samo. Czwartego dnia zakwas powinien być gotowy – poznasz to po jego gąbczastej strukturze z bąbelkami powietrza (tak jak na zdjęciu). Zimą najlepiej stawiać zakwas do wyrośnięcia na ciepłym (nie gorącym) karolyferze.










Dziękuje za przepisy. Lubię takie bogate, rozgrzewające jesienne zupy.
dzięki z żółte kartki... One często porządkują moje myśli i emocje. Bądź zdrowa i podróżuj kiedy czujesz taką potrzebę. Pozdrawiam…
Dziękuję za przypomnienie co w życiu jest ważne...Tak niewiele ,a często o tym zapominamy... Przytulam!
Dzień dobry! Bardzo interesująca wycieczka. Wróciliśmy z mężem w kwietniu z Ameryki środkowej (3tyg. 8 krajów ) było super ale…
Dzień dobry Dziękuję 🌼 serdecznie 🌼za przesłane przepisy Pozdrawiam