Mój sprawdzony przepis



Uwielbiam czarny ryż! Po ugotowaniu jest chrupiący, lekko orzechowy, w ciemnopurpurowym kolorze. Ma dużo zdrowego błonnika, antyoksydantów, witamin i innych wartości. Można go używać jako dodatku do obiadu albo stworzyć z niego osobne, pyszne i zdrowe danie, idealne na lunch lub kolację. Gotowanie czarnego ryżu wymaga więcej czasu niż w przypadku białego ryżu, ale wystarczy nastawić go w parowarze na godzinę. Nie trzeba specjalnej maszyny do gotowania ryżu. Parowar to proste urządzenie, które można kupić za kilkadziesiąt złotych i świetnie przydaje się także do przyrządzania warzyw, na przykład wspaniałe są ugotowane na parze ziemniaki albo fasolka szparagowa.
Ryż ugotuj w parowarze (opłucz, zalej niewielką ilością wody i nastaw na godzinę). Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj oliwę i sól, wymieszaj. Rozłóż ryż na dwa talerze. Awokado rozkrój wzdłuż, łyżką wyjmij miąższ i pokrój go w plasterki, połóż obok ryżu. Dodaj opłukane liście szpinaku, pomidorki, posyp sezamem oraz pistacjami, dodaj natkę pietruszki. Smacznego!










Dziękuje za przepisy. Lubię takie bogate, rozgrzewające jesienne zupy.
dzięki z żółte kartki... One często porządkują moje myśli i emocje. Bądź zdrowa i podróżuj kiedy czujesz taką potrzebę. Pozdrawiam…
Dziękuję za przypomnienie co w życiu jest ważne...Tak niewiele ,a często o tym zapominamy... Przytulam!
Dzień dobry! Bardzo interesująca wycieczka. Wróciliśmy z mężem w kwietniu z Ameryki środkowej (3tyg. 8 krajów ) było super ale…
Dzień dobry Dziękuję 🌼 serdecznie 🌼za przesłane przepisy Pozdrawiam