Beata Pawlikowska jest pisarką, podróżniczką, dziennikarką i autorką ponad stu książek motywacyjnych, podróżniczych, kulinarnych i językowych, opowiadających o jej samotnych wyprawach w różne krańce świata, przemianach życiowych i zdrowym stylu życia. Książki ilustruje własnymi fotografiami i rysunkami.
Czerwone banany, pyszne, o kremowej konsystencji, Sri Lanka.
Dżunglowe ananasy i owoce marañon, Gujana Francuska.
Melon, ananas, arbuz, śliwki i orzechy brazylijskie, śniadanie w Bogocie, Kolumbia
Arbuz, melon i papaja, na pierwszym planie – indiańskie winogrona, które rosną w dżungli na drzewie
Owoc kakaowca, Theobroma cacao, dżungla w Brazylii
Gotowe do zjedzenia porcje tropikalnych owoców sprzedawane na ulicy w Bogocie, stolicy Kolumbii
Listopadowe przysmaki w brazylijskiej wiosce: mango, mandarynki, jabłka, arbuz i cudowne tropikalne banany.
Dojrzały owoc kakaowca można jeść na surowo, ma kremowy miąższ o czekoladowym smaku
Plastry dojrzałego, słodkiego arbuza sprzedawane na dworcu kolejowym w Birmie.
Łupina jackfruita, owocu drzewa bochenkowego, największego owocu rosnącego na drzewie, Birma
Duriany i (poniżej) owoce drzewa bochenkowego (jackfruit) sprzedawane na ulicy w Birmie
Banany na ulicznym stoisku w Birmie
Duriany, najbardziej cuchnące owoce świata. Ich zapach przypomina woń zjełczałego sera, starych jajek i zepsutego mięsa
Pyszne, dojrzałe, słodkie kawałki ananasów, arbuzów i papai sprzedawane na ulicy w Birmie.
Owoce kakaowca, Hawaje
Kwiat ananasa, Hawaje
Dojrzały ananas na plantacji na Hawajach
Jedna z wielu różnych odmian bananów, Kolumbia
Zapas owoców przygotowany na czas wyprawy do dżungli – banany, papaje i arbuzy
Zapas owoców przygotowany na czas wyprawy do dżungli – banany, papaje i arbuzy
Na targowisku w brazylijskiej wiosce
Biribá zwana po łacinie Rollinia deliciosa, czyli „pyszna rolinia”, owoc o smaku słodkiego cytrynowego kremu, Brazylia
Uliczny sprzedawca owoców w Chinach. W koszyku ma rambutany, mango, śliwki i winogrona
Tomate de arbol, czyli dosłownie „drzewny pomidor”, któremu nadano polską nazwę cyfomandra grubolistna. Owoc jest słodkokwaśny, zawiera dużo witamin i minerałów. Kolumbia
Dojrzałe gruszki na targowisku w Peru
Tomate de arbol, tamarillo na targowisku w Peru.
Smoczy owoc, pitahaya, ma biały miąższ w czarne kropki, w smaku delikatny i słodki, Kambodża
Delikatna, kremowa papaja, która dla Indian jest też źródłem lekarstw na różne dolegliwości, Meksyk
Dojrzałe ananasy na chodniku w Manaus, Brazylia
Salak (Salacca Zalacca), wężowy owoc, o twardej łupinie i miękkim miąższu w smaku podobnym do gruszki, Indonezja
Pupuña, owoc palmowy, niejadalny na surowo, po ugotowaniu w smaku przypomina ziemniaki, Wenezuela.
Mangostan, uważany za jeden z najsmaczniejszych owoców świata, o delikatnym, orzeźwiającym miąższu w smaku trochę podobny do truskawek, Zanzibar.
Guanabana, po polsku zwana flaszowcem (łac. Annona muricata), owoc o wyjątkowych właściwościach antyoksydacyjnych. Niektóre badania potwierdzają, że guanabana hamuje wzrost komórek nowotworowych.
Guanabana, flaszowiec. Pod zieloną skórką kryje się miękki, kremowy, biały miąższ o delikatnym smaku
Czerwone banany, pyszne, o kremowej konsystencji, Sri Lanka.
Moje ulubione owoce to banan, śliwka, mango. Z tych dostępnych w Polsce nie ma owocu, którego bym nie lubiła. Pewnie durianu bym nie spróbowała, coś czuje, że zapachu bym nie przezwyciężyła. 🙂
Moje ulubione owoce to banan, śliwka, mango. Z tych dostępnych w Polsce nie ma owocu, którego bym nie lubiła. Pewnie durianu bym nie spróbowała, coś czuje, że zapachu bym nie przezwyciężyła. 🙂