Odlotowa zupa

Mój sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 4

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 por
  • 1 słoik dobrego koncentratu pomidorowego (300 ml)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 8 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Pół łyżeczki kolendry
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • Szczypta cząbru
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • natka pietruszki do ozdoby

PRZYGOTOWANIE

To szybka, łatwa zupa z prostych składników i odlotowym smaku 😊 Do jej zrobienia przyda się urządzenie do tarcia warzyw, żeby nie robić tego ręcznie 😊 Pyszny efekt gwarantowany!!

(O) Do dużego garnka wlej około dwóch litrów gorącej wody.

(Z) Słodki ziemniak obierz, pokrój w niewielka kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj do garnka

Wymieszaj, gotuj przez chwilę (ok. 30 sekund)

(M) Dodaj por pokrojony w plasterki, kmin rzymski, cząber, majeranek, kolendrę i pieprz

Wymieszaj, gotuj przez chwilę

(W) Dodaj soczewicę i sól

Wymieszaj, gotuj przez chwilę

(D) Dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki i koncentrat pomidorowy

Wymieszaj, gotuj przez chwilę

(O) Dodaj kurkumę

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego!

Udostępnij na Facebooku!

7 komentarzy

  1. Pani Beato, Bardzo cenię Pani zdrowe podejście do życia i zachęcanie do spożywania nieprzetworzonego jedzenia. Dlatego z wielkim zdumieniem przeczytałam przepis na zupę z koncentratem pomidorowym w sezonie, gdy możemy korzystać z dobrodziejstw pięknych świeżych pomidorów. Dlaczego Pani to robi swoim followersom?

  2. Wygląda świetnie. Z pani przepisów bardzo lubię Fasolkę po bretońsku po polsku w książce „Śniadania świata” (strona 454), świetnie doprawiona. Gotowałam wiele razy, pyszna 🙂

  3. Witam cieplutko pani Beatko pisze do pani przed pracą i chcę podziękować za ten wyjątkowy przepis tej zupki . Była cudna i smaczna. Zjadłam z moim synem który jest cały życie w sporcie i docenia zdrowa żywność i właśnie ta zupka go zaskoczyłam☺️. I będę gotować wraz panią Beatka. Miłego dnia pozdrawiam ……

  4. Jedno pytanie mam, ta kolendra to suszone liście czy chodzi o mielone ziarna? Z góry dziękuje za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam

  5. Przepis mało precyzyjny. Zrobilam na oko i zupa wyszła dobra, bo mam doświadczenie. Osoba, która rzadko gotuję, moglaby mieć problem z okresleniem wielkosci selera lub pora. Przecierem pomidorowym w Polsce nazywany jest często koncentrat pomidorowy, też może wprowadzić w błąd. Poza tym zupka ok. Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *