Wiosenna zupa z botwinki

M贸j sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 35 minut
Ilo艣膰 os贸b: 4

SK艁ADNIKI

  • 2 p臋czki botwinki
  • 8 艂y偶ek suszonej fasoli
  • 4 m艂ode ziemniaczki
  • kawa艂ek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1 ma艂y por
  • 6 pomidork贸w
  • 膰wier膰 艂y偶eczki cz膮bru
  • 膰wier膰 艂y偶eczki mielonej kolendry
  • 膰wier膰 艂y偶eczki pieprzu zio艂owego
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 1 czubata 艂y偶eczka kurkumy

PRZYGOTOWANIE

Pyszna, 艂atwa do zrobienia, syc膮ca i zdrowa – czas na wiosenne przysmaki 馃檪

 

Poprzedniego dnia wieczorem zalej fasol臋 zalej du偶膮 ilo艣ci膮 wody i zostaw na noc do namoczenia.

 

(O) Do du偶ego garnka wlej oko艂o dw贸ch litr贸w gor膮cej wody.

(Z) Botwink臋 umyj, pokr贸j w plastry (buraczki i li艣cie). Dodaj ziemniaki pokrojone w kostk臋. Marchewk臋, pietruszk臋 i seler zetrzyj na tarce na du偶ych oczkach, dodaj do garnka

Wymieszaj, gotuj przez chwil臋 (ok. 30 sekund)

(M) Dodaj por pokrojony w plasterki, cz膮ber, kolendr臋 i pieprz

Wymieszaj, gotuj przez chwil臋

(W) Fasol臋 ods膮cz z wody, op艂ucz, dodaj do garnka. Dodaj te偶 s贸l

Wymieszaj, gotuj przez chwil臋

(D) Dodaj pomidorki pokrojone w 膰wiartki

Wymieszaj, gotuj przez chwil臋

(O) Dodaj kurkum臋

Wymieszaj, gotuj na ma艂ym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszaj膮c.

Idealnie smakuje z dodatkiem kaszy quinoa, smacznego!

Udost臋pnij na Facebooku!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *