Mój sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 30 min
Ilość osób: 4 osoby


Tak, to jest przepis zgodny z kuchnią pięciu przemian, czyli starożytną filozofią dotyczącą jedzenia będącego jednocześnie profilaktycznym lekarstwem.
Najpierw w suchym garnku uprażyłam kasze jaglaną – po to, żeby była bardziej chrupka i miała bardziej orzechowy smak. Nieuprażona będzie bardziej delikatna i stworzy bardziej kremową konsystencję. Prażona pozostanie w lekko twardawych kuleczkach.
- W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody
- Dynię obierz z łupiny i pokrój w małe kawałki. Dodaj do wody.
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę - Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, gałkę, kmin i suszony rozmaryn
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę - Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę - Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę - Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby zmieściły się następne warzywa i kasza.
Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę - Dodaj brokuł – pokrojony w małe kawałki; paprykę – umytą, bez pestek i startą na wiórki; nasiona dyni oraz kaszę
Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż kasza spuchnie i wchłonie wodę. - Pod koniec gotowania dodaj posiekane liście bazylii i świeżego rozmarynu
- Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę
Podawaj ozdobione połówkami orzechów i listkami bazylii.











Dziękuje za przepisy. Lubię takie bogate, rozgrzewające jesienne zupy.
dzięki z żółte kartki... One często porządkują moje myśli i emocje. Bądź zdrowa i podróżuj kiedy czujesz taką potrzebę. Pozdrawiam…
Dziękuję za przypomnienie co w życiu jest ważne...Tak niewiele ,a często o tym zapominamy... Przytulam!
Dzień dobry! Bardzo interesująca wycieczka. Wróciliśmy z mężem w kwietniu z Ameryki środkowej (3tyg. 8 krajów ) było super ale…
Dzień dobry Dziękuję 🌼 serdecznie 🌼za przesłane przepisy Pozdrawiam