
Naturalny rzepak zawiera kwas erukowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy typu Omega-9. Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), spożywanie produktów żywnościowych zawierających kwas erukowy może prowadzić do zwyrodnieniowych zmian serca, a także chorób wątroby, nerek i mięśni szkieletowych. Zaleca się nie spożywanie kwasu erukowego w ilości większej niż 7 mg na kilogram ciała dziennie. Dopuszczalna ilość kwasu erukowego w produktach spożywczych została uregulowana specjalnym rozporządzeniem w 2014 roku i wynosi 50 g na kilogram produktu żywnościowego (oleju lub wyrobu z jego dodatkiem) oraz 10 gramów na kilogram w przypadku żywności dla niemowląt. Dwa lata później w oficjalnym dokumencie EFSA podała, że najbardziej narażone na szkodliwe działanie kwasu erukowego są dzieci i niemowlęta, które przekraczają dzienną bezpieczną granicę jego spożycia jedząc ciastka, herbatniki, paluszki i inne słodycze oraz pijąc mleko modyfikowane.

Erucic acid a possible health risk for highly exposed children, European Food Safety Authority, EFSA , 9 November 2016 ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 696/2014 z dnia 24 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych oraz w żywności zawierającej oleje i tłuszcze roślinne.










Dziękuje za przepisy. Lubię takie bogate, rozgrzewające jesienne zupy.
dzięki z żółte kartki... One często porządkują moje myśli i emocje. Bądź zdrowa i podróżuj kiedy czujesz taką potrzebę. Pozdrawiam…
Dziękuję za przypomnienie co w życiu jest ważne...Tak niewiele ,a często o tym zapominamy... Przytulam!
Dzień dobry! Bardzo interesująca wycieczka. Wróciliśmy z mężem w kwietniu z Ameryki środkowej (3tyg. 8 krajów ) było super ale…
Dzień dobry Dziękuję 🌼 serdecznie 🌼za przesłane przepisy Pozdrawiam